Over ons

Brede welvaart als kompas
Brede welvaart gaat over de kwaliteit van leven. Daarmee raakt het alles wat mensen van waarde vinden voor hun leven én hun leefomgeving. Het gaat dus verder dan het meten van succes via het bruto binnenlands product (BBP). Gezondheid, sociale contacten, de kwaliteit van voorzieningen, een schone en veilige leefomgeving, en baanzekerheid dragen allemaal bij aan onze brede welvaart. In Rijksbeleid, beleidsstukken en bestuursakkoorden komt brede welvaart steeds vaker terug als opgave én als manier van werken. Brede welvaart biedt een integraal perspectief op het welzijn van bewoners en de gebieden waarin zij leven. Het helpt bij om te bouwen aan een economie die zowel sociaal als ecologisch duurzamer is. Voor de mensen hier en nu, maar ook voor toekomstige generaties en voor mensen elders in de wereld.
De behoefte naar een breed welvaartsperspectief groeit, evenals de toepassing ervan in de beleidspraktijken. Maar, hoe doe je dat, hoe maken we de slag van ambitie naar actie? Hoe kan brede welvaart als afwegingskader en (kies)kompas antwoord geven op de grote maatschappelijke transitieopgaven van het moment? Via het Nationaal Netwerk en het bijbehorende Kennis- en Leerprogramma gaan Rijk en regio gezamenlijk op zoek naar antwoorden op deze vragen. We kijken breed, maar kiezen scherp.
Het ontstaan van het netwerk
In 2021 is het Nationaal Netwerk Brede Welvaart opgericht door vijf regionale planbureaus. ‘De’ regio is namelijk voor veel mensen de maat van het dagelijks bestaan. Het is de regio waar de grote transities van onze tijd plaatsvinden, van de energietransitie tot de woningbouwopgaven, natuurontwikkeling en de verduurzaming van de landbouw. Sinds de zomer van 2022 zijn ook vier ministeries aangehaakt: LNV, BZK, IenW en EZK.
Steeds vaker wordt geprobeerd integrerend te werken en (regionaal) beleid te ontwikkelen vanuit een breed welvaartsperspectief, maar in de praktijk komen hier allerlei vragen en obstakels bij kijken. Het Nationaal Netwerk is bedoeld om daar samen antwoorden op te vinden. Alleen ga je weliswaar sneller, maar samen kom je verder!
We bewegen van losse eilandjes naar een gezamenlijke structuur voor kennisdeling en kennistoepassing. In het Nationaal Netwerk worden de krachten tussen en binnen Rijks- en regionale overheden (en betrokken kennisinstellingen) gebundeld om brede welvaart toepasbaar te maken voor de (de)centrale beleidspraktijk.


Programmaberaad
Om de kennisontwikkeling in het netwerk te stimuleren en de lessen uit de leeromgeving inhoudelijk en bestuurlijk verder te brengen, heeft het Nationaal Netwerk een programmaberaad. Het programmaberaad staat onder voorzitterschap van prof.dr.ir. Hans Mommaas (voormalig directeur Planbureau voor de Leefomgeving, thans voorzitter Commissie MER en Ecologische Autoriteit). Het Programmaberaad zal functioneren als onafhankelijke denktank en vertaler van de leerlessen uit de leeromgeving naar de bestuurlijke praktijk.
Het beraad gaat – waar nodig – agenderend te werk in de richting van de belangrijkste stakeholders op de diverse bestuurlijke schaalniveaus. Hoe kunnen we als overheden (beter) (be)sturen op brede welvaart? Wat vraagt dat van de samenwerking tussen Rijk en regio? En van de organisatie en inrichting van de financiële en kennisstromen op zowel centraal als decentraal niveau? Deze strategische maatschappelijk-bestuurlijke vragen worden opgepakt door het programmaberaad.

Prof. dr. ir. Hans Mommaas (voorzitter)
Voorzitter Commissie voor de m.e.r. en Ecologische Autoriteit

Prof. dr. Marijn Molema (secretaris)
Bijzonder hoogleraar en programmamanager Regionale Vitaliteit & Dynamiek (RUG) namens het Planbureau Fryslan

Otto Raspe
Hoofd RaboResearch Regio’s, Innovatie, Duurzaamheid en Ondernemerschap
Professor of practice Tilburg University

ir. Hilde Blank
Directeur BVR adviseurs Ruimtelijke Ontwikkeling
Voorzitter EFL Stichting
Lid begeleidingscollege PBL (P

Corien Wortmann
Commissaris en toezichthouder
Voormalig bestuursvoorzitter pensioenfonds ABP

Bernard ter Haar
Bestuurder en adviseur BZK

Jantine Kriens
Vice-Voorzitter RLI
Voorzitter RvC HefWonen
Commissaris HVC

Marleen Stikker
Oprichter /directeur Waag Futurelab

Werner Schouten
Directeur Impact Economy Foundation

Rik Grashoff
Wethouder Gemeente Tilburg
Stuurgroep
Het Kennis- en Leerprogramma wordt aangestuurd door een Stuurgroep, waarin alle vertegenwoordigers van de betrokken overheden en regionale kennisinstellingen zitting hebben. De Stuurgroep bestaat uit de directeuren van de regiobureaus en de betrokken beleidsdirecties van de verschillende ministeries (BZK, EZK, I&W en LNV). Zij hebben de taak om zicht te houden op de inzet en voortgang van het programma, de uitvoering van de subsidiebeschikking, de toetreding van nieuwe partners en de bestuurlijke vragen die samenhangen met de resultaten van het programma.

Projectcoördinatie
Het Kennis- en Leerprogramma ‘Brede Welvaart in beleid’ wordt uitgevoerd door de vijf deelnemende regiobureaus. De overkoepelende coördinatie en ondersteuning van het programma wordt gedaan door Bianca Koomen, Joks Janssen en Katja Nagelkerke van Het PON & Telos. De programmacoördinatie is onder meer verantwoordelijk voor deze website, het organiseren van activiteiten en bijeenkomsten, het bij elkaar brengen van de juiste personen en het onderling stimuleren van leren.
Voor meer informatie of vragen, neem contact op met onderstaande knop.
Op de hoogte blijven?
